AMSTERDAM - De lonen in de horeca worden vanaf oktober met 0,75 procent verhoogd. Op 1 juli komt er nog eens 0,75 procent bij. Ook worden de loonschalen fors aangepast. Dat hebben de bonden afgesproken met werkgevers, melden FNV Horeca en CNV Vakmensen maandag.

CNV Vakmensen stelt het bereikte cao-resultaat geen principeakkoord voor een nieuwe cao voor de horeca te durven noemen. "Daarvoor ligt het pakket te ver verwijderd van waarmee mijn bond aan deze onderhandelingen begon. De leden zullen zich er eerst over moeten uitspreken", zegt bestuurder Heino Smedes.

Aan het resultaat ging maanden van onderhandelen, gestrande onderhandelingen en een cao-loze periode vooraf. De horeca-cao is van toepassing op ongeveer driehonderdduizend medewerkers.

Door de aanpassing van de loonschalen wordt het basisloon van een beginnend medewerkers in de bediening met 6,4 procent verhoogd, meldt FNV Horeca. Het salaris van een beginnend barkeeper stijgt zeven procent. Volgens sectorbestuurder FNV Horeca Milen van Boldrik is deze verhoging een stap in de goede richting om de horecabranche aantrekkelijk te houden op de arbeidsmarkt. "In andere vergelijkbare sectoren wordt er namelijk meer geboden."

Verder wordt het scholings- en ontwikkelingsbudget verhoogd van een naar twee procent van de loonsom. Daarnaast is in de onderhandelingen ook alvast een belangrijke basis gelegd voor de cao na deze, zegt Smedes. "We hebben vastgelegd dat we werken aan wijziging van de regels rondom tijdelijke contracten. Per 2014 zou dan de huidige contractenreeks van zes tijdelijke contracten in vijf jaar omgezet moeten zijn naar de maximale drie contracten in drie jaar."