Als ondernemer kun je zelf alles bepalen. Wat voor werk je doet, hoe je het doet en met wie je het doet. Ik kan me voorstellen dat het werken in je bedrijf je dan ook uitermate veel plezier oplevert. Want als dingen je niet bevallen en je vindt dat ze anders moeten dan heb je dat zelf in de hand.

Door Tini Worp

Alleen in ons mensen lijkt wel een natuurlijk verzet tegen veranderingen te zitten. Reacties als ‘het gaat toch prima’ of een zucht die woorden overbodig maakt zijn ons niet vreemd.

Onlangs had ik een gesprek met een rechtenstudente. Iemand voor wie de toekomst nog helemaal open ligt. Ze heeft een helder doel voor ogen, ze weet wat ze wil worden en dat doel helpt haar om haar studie tot een succes te maken.

Toen ik haar vroeg: "Waarom wil je dat zo graag worden?" werd het even stil. Haar eerste reactie was dat ze daar eigenlijk nooit over na had gedacht. Toen begon ze een mooi betoog te houden compleet met voorbeelden en ze gaf hierbij aan wat ze zo interessant vond. Met haar motivatie en inzet zit het wel goed!

Dit was iemand van 20 jaar en het verbaasde mij niet dat ze zich meer met de wat-wil-ik-worden-vraag dan met de waarom-vraag bezighield. En hoe zit dat met jou, beste ondernemer? Waarom vind jij je werk zo leuk, waarom ben je met dit bedrijf begonnen? En gaat het nu helemaal naar wens of zou je wat willen veranderen?

Moed

Om te veranderen is moed nodig. Want je weet nog niet wat veranderingen je gaan opleveren. Hoe zullen de mensen in je omgeving reageren? Als je je daar al iets van aan trekt. 

Degene met het meest flexibele gedrag heeft de meeste invloed. Als je blijft vasthouden aan wat je gewend bent, zul je niet snel nieuwe kansen benutten. Je creëert dan geen ruimte voor vernieuwing.

Stromen

Het gevaar zit erin dat je op een gegeven moment moet veranderen. Om je onderneming of jezelf weer gezond te maken. Stilstaand water wordt met warm weer snel te vies om in te zwemmen.

Er is stroming nodig, schittering en golfslag. Zo ook in je onderneming. Stilstand is niet alleen achteruitgang, nee stilstand is bederf. Als je meegaat met de stroom dan gaat het bij jou ook vanzelf stromen.

Ik wens je veel stroming toe. Zodat je altijd met plezier in je onderneming kunt werken.

Tini Worp is ondernemerscoach, counselor en trainer. Haar motto is: ‘Heb plezier in wat je doet en geloof in jezelf’. Met haar analytische en prikkelende vragen helpt ze ondernemers weer aan plezier in hun onderneming. www.primeres.nl.