AMSTERDAM – Het aandeel van Apple in de Chinese smartphone-markt is in het tweede kwartaal gehalveerd tot 10 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Consumenten zijn overgestapt op een ander merk of wachten op de nieuwe iPhone.

Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker IDC.

De halvering heeft volgens IDC onder andere te maken met het seizoen. “Consumenten wachten op nieuwe telefoons, ze weten dat de volgende iPhone er binnenkort aankomt”, legt analist TZ Wong uit. “Daarnaast zijn er tegenwoordig veel aantrekkelijke alternatieven en de iPhone is maar weinig veranderd het afgelopen jaar.”

Lenovo, een van de grootste computerfabrikanten ter wereld, pakte een marktaandeel van 11 procent met de LePhone. Het Zuid-Koreaanse Samsung blijft marktleider in China met een aandeel van 19 procent. Apple pakt een vierde plek, net achter de Chinese fabrikant Huawei.

IDC verwacht dat de Chinese smartphone-markt snel groter wordt dan de Amerikaanse. In China zijn 1 miljard mobiele abonnementen afgesloten, volgens een schatting van IDC. De markt wordt verder gestimuleerd met subsidies en speciale bundels.