AMERSFOORT - Bouwbedrijf VolkerWessels schrapt 300 van de circa 12.000 banen in Nederland. Dat heeft topman Gerard van de Aast vrijdag gezegd in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Het banenverlies is volgens hem het gevolg van de slecht draaiende economie en huizenmarkt en van bezuinigingen.

Van de Aast zei dat geprobeerd wordt zoveel mogelijk mensen elders aan de slag te krijgen. Gedwongen ontslagen kon hij evenwel niet uitsluiten.

De omstandigheden op de Nederlandse bouw- en vastgoedmarkt zullen volgens VolkerWessels voorlopig niet verbeteren. Dat komt vooral door het lage consumentenvertrouwen en onzekerheid over wat het nieuwe kabinet gaat brengen.

Consistent beleid

''Wat je ziet is dat veel mensen het niet weten en het daarom niet vertrouwen'', constateert Van de Aast. Hij riep op tot een helder en consistent beleid voor de woningmarkt.

In de sector infrastructuur valt evenmin een spoedige opleving te verwachten door de vele bezuinigingen door overheden. De crisis dwingt VolkerWessels tot aanpassing van de organisatie in Nederland, stelde het bedrijf.

Nettowinst

VolkerWessels zag in de eerste jaarhelft de nettowinst met ruim een kwart dalen tot 17 miljoen euro. ''Die daling komt vooral door de Nederlandse markt'', zei Van de Aast. De omzet steeg wel met 6 procent, dankzij groei in met name energie en telecommunicatie en in Canada, en kwam uit op 2,3 miljard euro.

De orderportefeuille is met een omvang van 5,7 miljard euro beter gevuld dan een jaar eerder. Gezien de onzekere economische situatie geeft het bedrijf echter geen concrete vooruitzichten voor de rest van het jaar.

Volgens voorzitter van de vakbond FNV Bouw en kandidaat-Kamerlid namens de PvdA John Kerstens maken de alarmerende berichten uit de bouw duidelijk ''dat het ook in deze sector een andere kant op moet na 12 september''. Zijn partij wil maatregelen om de vraag in de bouw te stimuleren.