ROTTERDAM - Een groep vrouwen uit Rotterdam gaat andere vrouwen verleiden om in de haven te gaan werken.

De zogeheten Port Angels zetten onder meer hun kennis in om bedrijven te interesseren meer vrouwen aan te trekken. Nu is nog maar 17 procent van de arbeidskrachten in de haven vrouw.

Dat maakt D66-wethouder arbeidsmarkt Korrie Louwes van de gemeente Rotterdam vrijdag bekend. Uit cijfers blijkt dat nog steeds te weinig vrouwen kiezen voor een technische studie, waardoor er ook te weinig vrouwen in de Rotterdamse haven werken.

Aan het talent ligt het volgens de wethouder niet. ''Meiden en jongens scoren wereldwijd gemiddeld gelijk op exacte vakken. Belemmerende factoren liggen in het onderwijs, de wervingskracht van de technieksector, personeelsbeleid, cultuur en arbeidsvoorwaarden van havenbedrijven’’, aldus Louwes.

Netwerk

De vrouwen achter Port Angels werken niet alleen bij het havenbedrijf, maar ook bij Watertalent, TNO, Plant One, de Hogeschool Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Zij kijken in hun eigen netwerk om de belangstelling bij vrouwen te wekken.

Ook brengen ze vacatures voor topfuncties bij grote havenbedrijven onder de aandacht bij vrouwelijk toptalent.

Naast gesprekken met bedrijven en het onderwijsveld wordt ook gekeken hoe je technische opleidingen aantrekkelijker kunt maken voor Rotterdamse studentes. En ondernemingen worden gewezen op de vrouwelijke talenten die bij de opleidingen rondlopen.