AMSTERDAM - Hyves-oprichters Raymond Spanjar en Floris Rost van Tonningen hebben geld gestopt in een nieuw Belgisch durfkapitaalfonds.

Het fonds Hummingbird Ventures II is begin augustus geregistreerd in het handelsregister van de Antwerpse Rechtbank van Koophandel.

Het fonds zal zich vooral richten op ondernemingen in België, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zo valt te lezen in de akte die werd gepubliceerd in het Belgische Staatsblad. Dit zullen vooral bedrijven zijn die zich bezighouden met internet, ICT en telecom.

Andere bekende Nederlandse deelnemers zijn Pieter Van Doorne - kleinzoon van Hub van Doorne, een van de twee oprichters van DAF - en ondernemer Piet Mazereeuw. Ook beleggerssite IEX.nl doet mee. Hoeveel iedere deelnemer in Hummingbird Ventures II stopt is niet bekend.

Bekende Belgen

Daarnaast is er een heel stel bekende en minder bekende Belgen die de kas van Hummingbird Ventures II zullen vullen. Hieronder bijvoorbeeld Wouter Vandenhaute en Erik Watté, de oprichters van het productiebedrijf Woestijnvis.

Hummingbird Ventures II is de opvolger van Hummingbird Ventures I, dat eerder verschillende keren investeerde in Turkije, onder meer in de online bloemenverkoper CicekSepeti en online gamsmaker Peak Games, zo schrijft de Belgische krant De Tijd donderdag.

Het fonds start met een bedrag van 16 miljoen euro. De kas moet uiteindelijk gevuld worden met 70 miljoen euro. Initiatiefnemers van Hummingbird Ventures II zijn Barend Van den Brande (zoon van de voormalige Vlaamse minister-president Luc Van den Brande) en zijn partner Frank Maene.