RIJSWIJK - De VVD wil iedereen die werkt via de arbeidskorting 1000 euro belastingverlaging geven. Dat zegt partijleider en lijsttrekker Mark Rutte woensdag in De Telegraaf.

''Op deze manier hebben mensen weer echt iets te kiezen: van het geld dat ze verdienen houden ze meer over om zelf te besteden. Dat is goed voor de economie.''

In het conceptverkiezingsprogramma van de VVD, dat begin juli werd gepresenteerd, stond al dat de arbeidskorting flink omhoog gaat. Volgens Rutte levert de fiscale voorziening voor werkenden in 2014 330 euro en in 2015 1000 euro op. Ook komt er een hogere ouderenkorting, als het aan de liberalen ligt.

De partij wil de bezuinigingen op kinderopvang (250 miljoen) en infrastructuur (ook 250 miljoen) terugdraaien. ''Die bezuinigingen zijn vrij fors"", zegt Rutte in de krant. ''We moeten voorkomen dat minder vrouwen aan het werk gaan.''

Afgezien van vooral deze punten zegt de VVD verder wel vast te houden aan het zogeheten Lenteakkoord dat de liberalen samen met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben gesloten.

Kritiek

Rutte heeft woensdag veel kritiek van andere partijen gekregen op zijn pleidooi voor lastenverlichting voor mensen met een baan. "In de zwaarste crisis sinds mensenheugenis belooft de premier iedereen duizend euro. De tijden van Koot en Bie herleven: geen gezeik, iedereen rijk", sneert CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma.

Volgens Buma is de vraag wie de rekening gaat betalen. Dat zal volgens hem maandag blijken, als het Centraal Planbureau de doorrekening van de meeste verkiezingsprogramma's presenteert.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom is niet te spreken over het voorstel, waarmee Rutte zich voor het eerst in de verkiezingscampagne mengde. "Nederland zit niet te wachten op loze verkiezingsbeloftes, maar op een geloofwaardige uitweg uit de crisis. Dat begint met het aanpakken van de werkloosheid", zegt Samsom.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat premier Mark Rutte ''geen cadeautjes moet uitdelen die hij niet kan dekken''. Hij reageert op plannen van de VVD-leider om opnieuw bezuinigingen uit het Lente-akkoord terug te draaien.

Volgens Pechtold is het juist tijd om hervormingen door te voeren. En als de VVD dan toch onderdelen van het in de lente afgesloten akkoord wil aanpassen, dan moet ze wat betreft D66 met een serieuze dekking komen waar een meerderheid in de Tweede Kamer voor te vinden is.

De D66-lijsttrekker spreekt van een ''proefballon'' van Rutte ''die niet geloofwaardig is''.