De schrijver die ghostwriters inhuurt

Nu komt de aap uit de mouw, zou je denken bij het lezen van bovenstaande titel. Een tekstschrijver die andere schrijvers inhuurt? Daar zijn schrijvers toch veel te trots voor? Ja en nee.

Als specialist in zoekmachineoptimalisatie schrijf ik voor mensen én voor Google. In een ideaal geval zijn deze in balans: de teksten scoren prima in de meestgebruikte zoekmachine en lezen lekker weg. Daarnaast worden ze ook daadwerkelijk gelezen, te oordelen naar de gemiddelde tijd die bezoekers op de pagina blijven en het aantal reacties dat op de artikelen komt.

Deze perfecte balans bereik ik niet altijd. Soms ontdek je dat achteraf en soms zie je het vantevoren aankomen, zoals bij webwinkels. Wanneer we op zoek zijn naar een bepaald product zijn we vooral visueel bezig. We negeren de teksten totdat we op de productpagina zijn beland. Teksten in de bovenliggende categorieën zijn er dan ook vooral voor Google.

Zo had ik eens een klus voor een webwinkel in onderbroeken. Voor elk merk en voor lastig te verwerken combinaties als ‘onderbroek heren goedkoop’ diende een zoekmachinevriendelijke tekst te komen. Niet bepaald een inspirerende opdracht, met een weinig kritische opdrachtgever. Die heb ik daarom maar uitbesteed aan een andere tekstschrijver. Iedereen blij.

Spannend

Iedere schrijver wil gelezen worden. Niet door een zoekrobot, maar door een mens van vlees en bloed. Daarom vind ik het ook zo’n spannende ontwikkeling dat er steeds meer vraag is naar bloggers. Omdat Google slimmer wordt en teksten-voor-echte-mensen voorrang begint te geven, mogen wij tekstschrijvers weer vrijuit schrijven. Nog even en wij SEO-tekstschrijvers moeten de tekst op ons visitekaartje veranderen.

Aan wie ik het schrijven van dit blog heb uitbesteed, vraag je je af? Nee, ik moet je teleurstellen. Ik heb hier hoogstpersoonlijk een stukje zaterdagochtend aan opgeofferd. Met plezier, overigens. Want ik weet dat jij geen zoekrobot bent.

Tekstschrijver André Gussekloo, woonachtig op Gran Canaria, is een groot voorstander van werken vanuit het buitenland. Hij is ook als ghostblogger in te huren.

NUwerk

Tip de redactie