'Eurozone komt langzaam uit crisis'

DEN HAAG - De eurozone lijkt zich langzaam te herstellen van de schuldencrisis van de afgelopen jaren. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag na de eerste ministerraad na de zomervakantie.

''Er is een langzame progressie naar voren. Langzaam lijken we uit de crisis te komen. Je ziet dat het exportoverschot in de eurozone flink is toegenomen, dat economieën zich herstellen en ook de overheidstekorten nemen af'', zei De Jager.

Hij schetste dat de situatie in het begin van de zomer verslechterde, maar daarna weer wat verbeterde. ''Het is een beetje met kleine stapjes vooruit, stapje terug, weer twee vooruit.''

Probleemkind

De Jager ziet dat Griekenland nog altijd het probleemkind is in de eurozone. Italië en Spanje zijn volgens de CDA-minister bezig orde op zaken te stellen en Ierland en Portugal, die miljardenleningen kregen, doen het ''best wel goed eigenlijk''.

''Al sinds het begin van deze schuldencrisis maak ik me grote zorgen, maar die zijn de afgelopen maanden niet erger geworden. Griekenland is zeker een risico, maar we hebben in het afgelopen jaar veel gedaan om het risico te isoleren. Daardoor is het risico op besmetting afgenomen.''

Lees meer over:
Tip de redactie