Werkloosheid gestegen tot boven half miljoen

DEN HAAG - De werkloosheid is in Nederland in juli gestegen tot 6,5 procent. Meer dan een half miljoen mensen zijn nu werkloos.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat donderdag bekendgemaakt. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het is voor het eerst sinds 1996 dat meer dan een half miljoen mensen werkloos zijn.

Het aantal WW-uitkeringen nam in juli toe met ruim 7.000 tot 298.000, blijkt uit cijfers van uitvoeringsinstantie UWV. In vergelijking met juli vorig jaar bedraagt de stijging 17,5 procent.

De werkloosheid vertoont al meer dan een jaar een stijgende lijn. De instroom van personen die hun baan verliezen nam toe. Daarnaast vinden relatief weinig werklozen ander werk.

Ook in 2004 en 2005 was de werkloosheid naar verhouding hoog. Het aantal werklozen bleef toen echter onder de 500.000. Vergeleken met toen zijn er meer mannen werkloos. Ook het aantal oudere werklozen ligt hoger. Er zijn minder vrouwen en mensen onder de 45 jaar werkloos.

Jongeren

Het aantal WW-uitkeringen groeide het afgelopen jaar relatief het meest onder jongeren. Er zijn nu 54 procent meer jongeren met een WW-uitkering dan een jaar terug. Het aantal WW-uitkeringen steeg naar verhouding het meest in de bouw.

Ook in de gezondheidszorg en de uitzendsector was er een toename. Regionaal deed zich de grootste stijging voor in Overijssel en Zeeland.

Kamp

In een reactie op de cijfers van het CBS liet minister Henk Kamp van Sociale Zaken donderdag weten dat alleen met een sterke, gezonde economie de werkgelegenheid weer kan groeien. Daarvoor is het essentieel dat we doorgaan met het financieel orde op zaken stellen, aldus de minister.

''We zitten in Europa wat de economie betreft in zwaar weer en de bodem is nog niet bereikt'', aldus de VVD-minister. ''Dat geldt ook voor Nederland, hoewel onze werkloosheid de op één na laagste in Europa is.''

Niet uitzonderlijk

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat een werkloosheidspercentage van 6,5 procent vrij hoog is voor Nederlandse begrippen, maar niet uitzonderlijk.

In 2005 kwam de werkloosheid voor het laatst in de buurt van de half miljoen. Toen waren er 482.000 werklozen, net als nu 6,5 procent van de beroepsbevolking. In de jaren 90 lag de piek in 1994 op 8,5 procent: 547.000 mensen zonder werk zaten toen thuis.

Van de afgelopen decennia waren de jaren 80 echter het zwaarst voor werkzoekenden. Toen lag het werkloosheidspercentage in 1983 op 10,7. Vanaf 1982 tot en met 1988 kwam de werkloosheid zelfs niet onder de 8,3 procent.

Ongekend laag

In de jaren 60 daarentegen waren de werkloosheidscijfers ongekend laag. Van 1961 tot en met 1965 bleven ze onder de 1 procent. De hoogste werkloosheidscijfers die ooit in Nederland zijn geregistreerd, stammen uit de jaren 30. Tijdens deze wereldwijde crisis liep het werkloosheidspercentage op tot 17,4 in 1935.

Internationaal gezien kent Nederland nog altijd weinig werkloosheid. Volgens de laatste cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat is de Nederlandse werkloosheid nog niet de helft (5,1 procent) van het gemiddelde (11,2 procent) in de eurozone. Spanje (24,8 procent) en Griekenland (22,5 procent) zijn koplopers.

Beweeg de cursor over de lijn om het aantal te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

NUwerk

Tip de redactie