Brabantse ziekenhuizen willen fuseren

ROOSENDAAL - Het Franciscus ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom willen fuseren.

Dat maakten de ziekenhuizen donderdag bekend. In een verklaring stellen de ziekenhuizen dat de kwaliteits- en volumenormen voor ziekenhuizen steeds hoger worden, waardoor het voor individuele ziekenhuizen niet meer mogelijk is om aan de normen te voldoen.

Beide ziekenhuizen blijven voorlopig bestaan maar zullen worden omgevormd tot ''één ziekenhuisorganisatie met twee hoofdlocaties met elk een eigen profiel''. Het Franciscus zal zich gaan specialiseren in de behandeling van kanker, bij het Lievensberg  zal de focus liggen op acute complexe zorg.

Volgens de ziekenhuizen zullen vrijwel alle patiënten in de regio binnen de vastgestelde 45 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn.

Instemming

De Raden van Toezicht van beide ziekenhuizen hebben ingestemd met de voorgenomen fusie. De ziekenhuizen moeten de plannen nog voorleggen aan de de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) en aan externe betrokken partijen zoals zorgverzekeraars, gemeentes, huisartsen en verloskundigen.

In de gezondheidszorg is al langer een trend gaande van spreiding en specialisatie. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) pleitte vorig jaar in een rapport voor een totale reorganisatie van de zorg die geleverd wordt door huisartsen en medisch specialisten.

Ziekenhuizen moeten zich verder specialiseren in de zorg waarin ze goed zijn. Zorg waarin ze niet goed zijn, moet worden afgestoten naar ziekenhuizen die op dat terrein juist uitblinken.
 

NUwerk

Tip de redactie