PEKING - De investeringen van buitenlandse partijen in China zijn in juli scherp teruggevallen. Dat bleek donderdag uit overheidsdata.

In totaal investeerden buitenlandse partijen 7,6 miljard dollar in fabrieken en andere projecten. Dat is 8,7 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste 7 maanden van het jaar werd 66,7 miljard dollar geïnvesteerd, 3,6 procent minder dan een jaar terug.

De wereldwijde economische groeivertraging, toenemende onzekerheden en het ontbreken van concrete oplossingen voor de crisis in de eurozone zijn volgens het Chinese ministerie van Handel externe factoren voor het teruglopen van de investeringen.

Hot spots

Ook constateert de overheid dat opkomende markten als India, Brazilië en Rusland ''nieuwe hot spots'' worden voor internationale bedrijven. Dat zet ook druk op de investeringen in de op een na grootste economie van de wereld.

Onlangs bleek dat de groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal uit is gekomen op 7,6 procent. Daarmee kwam de groei voor het zesde kwartaal op rij lager uit dan in het voorgaande kwartaal. Premier Wen Jiabao vertrouwt er nog steeds op dat het land zijn groeidoelstelling voor 2012, van minimaal 7,5 procent, zal halen.