Industriële productie VS neemt toe

WASHINGTON - De productie van de Amerikaanse industrie is in juli met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde de Federal Reserve woensdag.

Die toename was iets sterker dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een toename met 0,5 procent. In juni nam de industriële productie volgens een nieuwe schatting slechts met 0,1 procent toe. Eerder werd voor die maand een stijging met 0,4 procent gemeld.

De toename van de productie is de sterkste sinds april. De bezettingsgraad in de Amerikaanse fabrieken ging van 78,9 naar 79,3 procent. Hier werd een toename tot 79,2 procent voorspeld.

Inflatie

Eerder op de middag werd bekendgemaakt dat de inflatie in de Verenigde Staten in juli daalde tot 1,4 procent. In juni bedroeg de geldontwaarding nog 1,7 procent. De kerninflatie, de stijging van het prijspeil zonder de beweeglijke prijzen van voedsel en energie, kwam uit op 2,1 procent.

De belangrijkste oorzaak van de lagere inflatie is de prijsdaling van energie. Zo werd benzine op jaarbasis 5,5 procent goedkoper, en daalde aardgas zelfs bijna dertien procent in prijs. Medische zorg werd daarentegen 4,4 procent duurder.

Huizenbouwers

Het vertrouwen binnen de Amerikaanse woningbouwsector is in ruim 5 jaar niet zo groot geweest als deze maand. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisatie NAHB.

De index die het vertrouwen van aannemers weergeeft, kwam uit op een stand van 37, een stijging ten opzichte van juli met 2 punten. De onverwachte verbetering - economen rekenden op een stabilisatie - kan gezien worden als een nieuw teken van herstel op de zwaar aangeslagen Amerikaanse huizenmarkt.

Lees meer over:
Tip de redactie