'Loonstijging Noord-Europa geen oplossing crisis'

AMSTERDAM – Noord-Europa en Zuid-Europa concurreren weinig met elkaar. Een loonstijging in de Noordelijke landen om de concurrentiepositie te verbeteren van landen zoals Griekenland werkt daarom ook niet.

Dit schrijft de Nederlandsche Bank (DNB) in een analyse woensdag.

Verschillende economen, waaronder de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman, hebben dit eerder wel geopperd als oorzaak en een oplossing voor de huidige crisis. Door de behouden loonstijging in Noordelijke landen zouden werknemers in landen zoals Portugal en Griekenland te duur zijn.

Een remedie voor de crisis zou daarom ook een loonstijging in Noord-Europa zijn, volgens deze economen.

De DNB schrijft nu dat de exportproducten van Duitsland en Nederland erg verschillen met die van Zuid-Europa. “De export van Nederlands gas en Duitse auto’s concurreert weinig met Zuid-Europese exportproducten als toerisme, textiel en agrarische producten (wijn, olijfolie).”

Handelsbalans

Uit een economisch model van de DNB blijkt zelfs dat de handelsbalans van Zuid-Europese landen slechter wordt door een loonstijging van 1 procent in Nederland en Duitsland.

Een hoger loon in de noordelijke landen betekent volgens de DNB dat de werkloosheid stijgt en de investeringen dalen, waardoor Duitsland en Nederland minder Zuid-Europese producten kunnen invoeren.

De onderzoekers benadrukken dat loonmatigingen en structurele hervormingen nodig zijn om de Zuid-Europese economieën concurrerend te maken.

Zie ook: dossier eurocrisis

Lees meer over:
Tip de redactie