MADRID - Spanje vraagt geen nieuwe Europese steun aan voordat duidelijk is hoe eventuele nieuwe steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) eruit gaan zien. Dat zei de Spaanse premier Mariano Rajoy dinsdag.

ECB-president Mario Draghi gaf begin deze maand aan dat de centrale bank nadenkt over nieuwe ingrepen op de obligatiemarkten. Die zijn bedoeld om de sterke stijging van de rentes op Zuid-Europese staatsobligaties in te dammen. Die ingrepen zouden in samenwerking met de Europese noodfondsen moeten worden uitgevoerd.

''We nemen geen beslissing voordat we weten wat de ECB hierover heeft besloten'', zei Rajoy. Door de onrust over de financiële toekomst van het land kampt Spanje al lange tijd met bijzonder hoge rentes op zijn staatsleningen. Dinsdag ging de rente op 10-jarige staatsleningen wel behoorlijk omlaag, van 6,95 naar 6,75 procent.

Langdurig werklozen

Rajoy maakte verder bekend dat een extra uitkering voor langdurig werklozen wordt verlengd. De toelage van 400 euro per maand werd door de vorige, socialistische, regering ingevoerd en zou met ingang van deze maand vervallen.

De premier wil de extra uitkering wel effectiever maken. ''De bedoeling was om al deze mensen aan werk te helpen'', stelde hij. ''Dat is niet gelukt.'' Spanje kampt met de hoogste werkloosheid van Europa. Ongeveer een kwart van de Spaanse beroepsbevolking heeft momenteel geen betaalde baan.

De Spaanse regering voert omvangrijke bezuinigingen door in een poging de overheidsfinanciën op orde te krijgen en het vertrouwen van Europa en de financiële markten te herwinnen. In dat kader werden eerder de uitkeringen voor mensen die net werkloos zijn verlaagd.

Lees ook: 'Spaanse banken lenen recordbedrag bij ECB'