Wrap up

De afgelopen periode heb ik veel verschillende dingen ondernomen en ik heb van diverse kanten de feedback gekregen dat lezers de draad een beetje kwijt dreigden te raken. Tijd voor een 'wrap up'.

De laatste paar maanden heb ik mij geconcentreerd op het vinden van een markt voor verschillende produkten van Koreaanse origine. Maar helaas, welke afspraak ik ook maakte, er kwam niets van terecht.

Na twaalf keer uitleggen, dertien keer over de prijs onderhandelen blijven ze maar vragen om meer informatie en knijpen op de prijs.Onbegrijpelijk en heel, heel erg frustrerend. Ik heb deze lijn van activiteiten dus stilgezet.

Leergeld betalen is niet leuk maar wanneer je met nieuwe culturen in aanraking komt is het toch onontkoombaar, denk ik. Nu maar hopen dat ik in China inmiddels voldoende leergeld heb betaald. Maar ondernemen is net leven – vallen en opstaan, en vooral doorgaan, hoort er bij.

Verblijfspapieren

Mijn 'vehikel' South China Management Solutions, een adviesbureau voor Westerse bedrijven die in China aan de gang willen, gaat ondertussen gewoon door. Dat bureau helpt mij aan mijn verblijfspapieren en geeft me de mogelijkheid om op een legale manier hier in China allerlei dingen te ondernemen.

Ik doe via dat bureau af en toe wat opdrachten voor klanten uit Europa en de deelneming die ik heb in Wangtianshu Restaurant & Deli zit er ook in. Daar ben ik een jaar geleden ingestapt en gedurende dat jaar heb ik verwoede pogingen gedaan om dat een beetje door de bocht te krijgen.

Nu, in de zeer rustige zomer periode wanneer het hier heel heet en vochtig is, is het lastig om de boel draaiende te houden. In het hoogseizoen – tussen september en mei – ging dat heel behoorlijk en ook voor het komende seizoen gaat het goed komen.

Winkel

En dan iets over wat er nog komen gaat. De komende maanden staan in het teken van de voorbereidingen op de komst van wat in eerste instantie Solas Food & Trading heet. In die onderneming gaan we twee dingen doen.

We openen een mooie bakkerij annex delicatessenwinkel in Chengdu – de eerste in zijn soort. Een beetje gemodelleerd naar Wangtianshu Restaurant & Deli maar dan zonder het restaurant deel. In plaats daarvan gaan we lunch catering doen voor Westerse bedrijven die in Chengdu zijn gevestigd.

De tweede activiteit is het importeren en verkopen van een aantal mooie Europese voedingswaren, te beginnen met kaas, chocolade en een tweetal nieuwe alcoholische produkten, Smice Cocktail en Choco Secret.

Verkennen

Met mijn investeerders heb ik afgesproken dat we, voor Solas Food & Trading een feit wordt, eerst de markt nog een tandje dieper gaan verkennen dan ik al heb gedaan. Dat betekent marktverkenningen doen – via interviews, via focus groepen en via beursbezoeken.

Daarnaast moet de komst van de import produkten worden voorbereid door middel van het toegelaten krijgen van deze produkten tot de Chinese markt. De komende tijd dus veel verhalen van mij hierover – en vanuit verschillende plekken in China.

Nuhi Bunyak is ondernemer en essayist in het zuiden van China. Zijn bedrijf South China Management Solutions participeert in de horeca en adviseert Chinese en Westerse ondernemingen. Hij is bereikbaar op nuhibunyak@gmail.com

NUwerk

Tip de redactie