Nederlandse crowdfunding markt verdubbeld

AMSTERDAM – De Nederlandse markt voor crowdfunding groeit door. In het eerste halfjaar werd 3 miljoen euro via online crowdfundingplatforms opgehaald.

Dat is een ruime verdubbeling vergeleken met het eerste halfjaar van 2011, zo blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van het in crowdfunding gespecialiseerde adviesbureau Douw&Koren.

Het bedrag overstijgt nu al de 2,5 miljoen euro die de platforms over heel 2011 aan inkomsten genereerden. Via online platforms voor crowdfunding kan een breed publiek geld investeren in een project of bedrijf.

Ondernemingen

Van dat bedrag is ongeveer 1,5 miljoen euro opgehaald door ondernemingen. De rest door creatieve en culturele projecten, zoals in de startjaren van crowdfunding gebruikelijk was.

"In 2012 is de omvang van crowdfunding voor bedrijfsfinanciering voor het eerst groter dan crowdfunding voor creatieve projecten. Dat is een omslagpunt", aldus mede-oprichter Gijsbert Koren.

Duurzame energie

Volgens het bureau laten de groeicijfers zien dat crowdfunding nog "lang niet op haar hoogtepunt is". Verder ziet het bureau dat ook steeds meer gevestigde organisaties crowdfunding inzetten voor de financiering van projecten.

Voor de tweede helft van dit jaar wordt een voortzetting van de huidige groei verwacht. Koren: "In het bijzonder zien we op het gebied van duurzame energieprojecten en wijkinitiatieven kansen voor crowdfunding."

Het adviesbureau baseert zich voor zijn inventarisatie voor het overgrote deel op platforms, waaronder Symbid, CrowdAboutNow en Voordekunst. Een groot aantal kleinere, individuele crowdfundingprojecten blijven buiten beschouwing.

Lees meer over:
Tip de redactie