Samsung ziet marktaandeel mobieltjes stijgen

AMSTERDAM – Samsung blijft zijn marktaandeel in de verkoop van mobiele telefoons vergroten ten opzichte van Apple en Nokia. De Koreaanse grootmacht verkocht vorig kwartaal meer dan 90 miljoen toestellen.

Dat meldt The Wall Street Journal dinsdag op basis van onderzoek van Gartner.

Samsung heeft nu een marktaandeel van 21,6 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 16,3 procent.

De cijfers hebben betrekking op de verkopen van alle mobiele telefoons, dus niet alleen smartphones. Van alle verkochte toestellen van Samsung was iets meer dan de helft een smartphone.

Nokia

Nokia heeft nog steeds een marktaandeel van 19,9 procent. Vergeleken met het kwartaal daarvoor steeg dat aandeel 0,1 procent, maar het Finse bedrijf leverde flink in ten opzichte van 2011. Toen profiteerde het bedrijf nog van het grote aantal ‘feature phones’ dat het op de markt had, met een marktaandeel van 22,8 procent.

Apple zag zijn marktaandeel dit kwartaal stijgen naar 6,9 procent. Een jaar eerder was dat nog 4,6 procent.

Smartphones

Waar de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons met 2,3 procent daalde naar 419 miljoen toestellen, werden er vorig kwartaal wel meer smartphones verkocht. De verkopen stegen met 43 procent naar 154 miljoen toestellen.

Toestellen met het Android-besturingssysteem van Google waren goed voor 64 procent van de verkopen, waar dat vorig jaar nog 43 procent was.

De verkoop van iPhones steeg licht van 18,2 procent naar 18,8 procent. Windows Phone was vorig kwartaal goed voor een marktaandeel van 2,7 procent.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie