Economie eurozone krimpt met 0,2 procent

LUXEMBURG - De economieën van de eurolanden zijn in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag.

De krimp volgt op een stagnering van de groei in het eerste kwartaal. De achteruitgang kwam overeen met de gemiddelde verwachting van economen. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 werd de euro-economie 0,4 procent kleiner.

Van de landen waarvoor gegevens over het tweede kwartaal beschikbaar zijn, boekte Portugal met 1,2 procent de sterkste krimp. De Italiaanse economie ging 0,7 procent achteruit. 

De Finse economie kromp met 1 procent, de Spaanse met 0,4 procent. Ook Cyprus (min 0,8 procent) en België (min 0,6 procent) gingen achteruit.

Nederland

Eerder op de dag meldde Duitsland een economische groei van 0,3 procent en werd bekend dat de Franse economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal stagneerde.

De Nederlandse economie groeide vorig kwartaal met 0,2 procent.

In de hele Europese Unie bedroeg de krimp gemiddeld ook 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De Britse economie viel onder de niet-eurolanden op met een krimp van 0,7 procent. De Zweedse economie noteerde een groei van 1,4 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie