In bed geboren

“Echte kampioenen worden in bed geboren”, zei een Olympisch sporter op de radio. Daarna heb ik minstens vijf minuten nagedacht of dit een grapje was.

Door Sanne Nuij van Arnhem

Ik denk namelijk te kunnen gokken dat iedereen die ik ken in bed is geboren (al hebben we het daar gek genoeg nooit over). Maar goed, de context van het interview maakte al snel duidelijk dat het ging om het slapen ‘s middags voordat er verder getraind wordt: rust is een belangrijk deel van het toewerken naar overwinning, naar succes.

’s Nachts werken

Wij ondernemers, en dan durf ik best ook namens mijn collega-ondernemers te spreken, zijn gedreven om succes te hebben. Dat kan in de vorm van geld, van waardering, van een groot netwerk of een goed gevoel over onszelf. Maar succes, dat willen we.

Rust nemen, tussendoor even stilstaan voordat je verder gaat, dat herken ik dan weer niet. Niet bij mezelf, en niet bij de ondernemers die ik ken. Nieuwe kansen? Met beide handen aanpakken! Een spoedklus? Natuurlijk, om twee uur vannacht heb ik nog wel ruimte om dat uit te werken! En de boekhouding, die doen we wel tussen kerst en oud en nieuw.

Vakantie

Mijn vakantie, die zich afspeelde in Valencia en daarna in als-ik-de-loterij-win-koop-ik-daar-een-huis-stad Barcelona, was in het begin gevuld met zoektochten naar Wifi. Want; wat als mijn autoreply niet werkt? Een klant besluit de opdracht die de dag na mijn vakantie begint inhoudelijk te wijzigen? Het leverde een hoop denkwerk op en stress; Wifi in Spanje is niet overal van goede kwaliteit, bleek al snel.

Toen een van mijn opdrachtgevers mailde: “hoe zit dat met die vakantie van jou, is die afgelast?”, viel bij mij het kwartje. Er werd helemaal niet van mij verwacht dat ik tijdens mijn vakantie zou antwoorden, waarom verwachtte ik het dan wel van mezelf?

Nieuwe energie

Hierna stond mijn internet uit. Ik kwam tot rust, mijn nieuwe bedrijf (daarover later meer!) heeft echt inhoud en vorm gekregen toen ik thuis kwam; de ruimte in mijn hoofd zorgde voor nieuwe (zakelijke) inzichten die ik braaf parkeerde in mijn notitieboekje om thuis verder over na te denken. Dat doe ik nu en ik geniet er enorm van!

Aan de eindsprint ben ik nog niet toe, die staat gepland voor december. Wel heb ik besloten meer rust te nemen: ik wil graag méér van dit soort inzichten, en meer slaap is ook mooi meegenomen. Wie weet... Word ik dan in januari wel “kampioen” binnen een nieuwe discipline.

Sanne Nuij van Arnhem is eigenaar van "Coach in de Keuken", een trainingsbureau dat persoonlijke ontwikkeling en smaak combineert. Sanne is ook te vinden op Twitter.

NUwerk

Tip de redactie