Groei Duitse economie valt terug

WIESBADEN - De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Duitse statistiekbureau dinsdag.

De groei lag daarmee lager dan in het eerste kwartaal. In die periode nam het bruto binnenlands product (bbp) van Duitsland met 0,5 procent toe. Het resultaat was wel iets beter dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een groei van 0,2 procent voor Europa's grootste economie in het tweede kwartaal.

De Duitse economie groeide vorig kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 1,7 procent op jaarbasis.

De export en de uitgaven van consumenten leverden vorig kwartaal opnieuw een positieve bijdrage aan de economische groei. Dit compenseerde de daling van de investeringen.

Niet immuun

Volgens econoom Aline Schuiling van ABN Amro tonen de cijfers aan dat Duitsland ''zeker niet immuun'' is voor de crisis in de eurozone. Ze wees daarbij de op de afnemende groei van de Duitse export en de productie van de industrie.

ING-econoom Carsten Brzeski wees op de orders voor de Duitse industrie uit andere eurolanden, die al het hele jaar afnemen. ''Die tonen aan dat de eurocrisis Duitsland al heeft bereikt. Dat betekent weinig goeds voor de groei in de tweede helft van dit jaar.''

Duits vertrouwen

Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in augustus volgens voorlopige ramingen verder afgenomen. Dat maakte het onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend.

De index kwam uit op min 25,5, tegen min 19,6 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een onveranderde stand ten opzichte van juli. Het is de vierde maand op rij dat het vertrouwen daalt. Volgens de onderzoekers geven de cijfers aan dat de groei van de Duitse economie in de komende 6 maanden verder zal afnemen. Dat geldt met name voor exportgerelateerde sectoren.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie