Hypotheekmarkt herstelt zich licht

AMSTERDAM - De hypotheekmarkt heeft zich in het tweede kwartaal van dit jaar licht hersteld. De hypotheekomzet kwam uit op 12,5 miljard euro.

Dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, maar wel een daling van 21 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt maandag uit nieuwe cijfers van adviesbureau IG&H.

Het is te vroeg om te spreken van structureel herstel. Het eerste kwartaal was namelijk "het slechtste kwartaal in jaren" en bovendien had de maand juni een belangrijk aandeel in die stijging. Dat was de laatste maand voordat de overdrachtsbelasting weer omhoog zou gaan.

"Vermoedelijk hebben veel mensen hier nog gebruik van willen maken. Het lijkt dan ook te vroeg om te spreken van structureel herstel", aldus IG&H. De komende maanden worden volgens het adviesbureau daarom "spannend".

Het aantal ingeschreven hypotheken steeg met een kwart tot 55.000 vergeleken met het eerste kwartaal. Vergeleken met 2011 daalde het aantal verkochte hypotheken met 38 procent.

Verschuivingen

Verder ziet IG&H grote verschuivingen op de markt van hypotheekverstrekkers. ABN Amro kent de grootste absolute stijging en won in een jaar tijd 6,6 procent marktaandeel. De relatieve stijging is het grootst bij Florius, met een groei van 5 procent.

Rabobank heeft daarentegen absoluut gezien het meeste marktaandeel verloren, maar staat nog wel steeds bovenaan de lijst.

IG&H noemt SNS bank de meest opvallende daler. De bank stond in het tweede kwartaal van 2011 nog op plek 5 en is een jaar later niet meer terug te vinden in de top tien van de Nederlandse hypotheekmarkt.

Lees meer over:
Tip de redactie