Griekse economische krimp neemt af

AMSTERDAM - De Griekse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 6,2 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde, voorlopige schatting van het Grieks bureau voor de statistiek.

Daarmee is de krimp afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal. Toen daalde het bruto binnenlands product met 6,5 procent.

De Griekse economie verkeert sinds 2008 in een recessie. Sindsdien is het bruto binnenlands product van Griekenland met bijna twintig procent gedaald. Bijna één op de vier Grieken is inmiddels werkloos. Van de jongeren tussen 15 en 24 zit zelfs 55 procent zonder baan.

Worstelen

''We wisten dat de Griekse economie blijft worstelen, maar hopelijk is de afname van de krimp een teken dat de bodem in zicht is'', zei hoofdeconoom Chris Williamson van onderzoeksbureau Markit tegen persbureau Reuters. De Griekse centrale bank verwacht over heel 2012 een economische krimp van 4,5 procent.

De Griekse economie is afhankelijk van leningen van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) ter waarde van ongeveer 240 miljard euro. De sterke krimp van de Griekse economie maakt het moeilijker voor de Griekse regering om het begrotingstekort te dichten.

Lees meer over:
Tip de redactie