'Scherpere controle op accountants'

AMSTERDAM - De Belastingdienst en Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaan strenger toezien op ontoelaatbaar gedrag van accountants.

Daarvoor hebben ze een convenant gesloten met de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants, zo bericht het Financieele Dagblad maandag. Tot nu toe mocht de fiscus gegevens of vermoedens van fraude of misleiding niet delen met de AFM.

De beroepsorganisatie werkt mee aan de afspraken. “Het gaat om accountants die over de schreef gaan bij hun eigen aangifte of die betrokken zijn bij verdachte of malafide transacties bij klanten”, zegt directeur Berry Wammes van de NBA in de zakenkrant.

Onderzoek

Signalen van onaanvaardbaar gedrag worden voortaan door de NBA bekeken. De beroepsorganisatie zal beslissen welke vervolgstappen nodig zijn.

Als er sprake is van structurele fouten bij een accountantskantoor, dan komt de AFM in beeld. De toezichthouder zal in zo’n geval een onderzoek instellen.

Geen revolutie

De controle op controleurs is de afgelopen periode na een reeks fraudeschandalen verscherpt, schrijft het FD. De NBA-directeur denkt niet dat het convenant tot een revolutie zal leiden in de sector.

In Nederland zijn zo’n 20.000 accountants werkzaam. Volgens cijfers van de accountantskamer zijn er in 2011 164 zaken behandeld waarin vermoedens waren van misstappen, een stijging van 20 procent vergeleken met een jaar eerder.

Lees meer over:
Tip de redactie