Ondernemen in de zomer betekent tijd om voor te bereiden op de tweede helft van het jaar. Dat is een hele uitdaging met bankhangende pubers.

Door Gina Goedkoop

Elk jaar is de zomervakantie voor mij als werkende moeder weer een uitdaging. Als je drie weken weg bent, houd je toch nog zo’n vijf weken wat-zullen-we-gaan-doen-iedereen-is-met-vakantie periode over. Het dagritme van pubers gaat in de zomer totaal op de schop. Uitslapen tot 12 uur wordt ‘normaal’, ontbijt wordt brunch en tot het tijdstip van aankleden gaat er nog een paar uur zappend, twitterend en app-end overheen.

Overleven

Om ondernemen, zomervakantie en bankhangende pubers te overleven heb ik een aantal summer-deals gesloten met mijn dochters. Zo laten we elkaar tot twee uur ’s middags met rust. Dat geeft mij ruimte om ongestoord te kunnen werken en sluit naadloos aan bij hun zomer-dagritme.

Gezien de aanzienlijke uren die ik thuiswerk in de zomer, vind ik het wel zo prettig als ons huis en daarmee hun kamer op orde is. De varkensstal-look is namelijk ook bij ons thuis niet onbekend. En ik betrap mezelf erop, dat het me ergert. Voor deze laatste deal heb ik wat langer moeten onderhandelen, maar door een goede Organizing methode erop te zetten hebben we er allemaal de hele zomer plezier van!

Tips:

Persoonlijke benadering
Neem even de tijd en ga het gesprek aan met je kind. Vind uit waar je kind tegenaan loopt in haar kamer. Ze is bijvoorbeeld altijd haar oplader kwijt en baalt enorm als haar mobiel uitvalt. Zorg dat je een reden vindt om haar kamer te organiseren.

Wat gaat goed?
Er zijn zeker een aantal zaken die je puberlief netjes doet. Benadruk deze. De nagellakjes staan bijvoorbeeld keurig op een rij of haar bankafschriften liggen altijd op de hoek van haar bureau. Dat kan voor de rest van de kamer ook! Bied de helpende hand.


Belangrijk vóór je start
Voordat je start stem je af wat je verstaat onder ‘organiseren’. Belangrijk is, dat je kind in haar kamer kan vinden wat ze nodig heeft en ze zich thuis voelt in haar kamer. Wat jij ervaart als chaos, kan voor je kind volkomen logisch lijken.

Samen aan de slag
Maak een lijst wat je in haar kamer gaat organiseren en wanneer. Het hoeft echt niet allemaal in één keer. Bijvoorbeeld haar kast, het bureaugedeelte en het make-up gedeelte. En ga projectmatig aan de slag. Eerst het ene gedeelte, dan het andere. Zo blijft het lekker overzichtelijk en hou je er plezier in.

Geef het een naam en een plek
Zorg dat je alles een vaste plek geeft en label het. Gebruik bijvoorbeeld tijdschriftcassettes om het bureau te organiseren. Deel de cassettes in en label ze, bijvoorbeeld: tijdschriften, schoolpapieren, foto’s.

Start aan het begin van de schoolvakantie en je hebt de hele zomer het zonnetje in huis!

Gina Goedkoop is professional organizer en eigenaar van GO Organizing te Eindhoven. Haar bedrijf is gespecialiseerd in digital organizing, organizen-on-the-job en home organizing. Deze organizing methode is gebaseerd op het boek van Julie Morgenstern “Organizing From the Inside Out for Teens”.