Beleggen is risicovol, zo maak je de klapper van de eeuw en zo kan je je penthouse verkopen om te overleven. Dat laatste is inmiddels een algemeen begrip geworden op Wall Street. Ik heb geen medelijden op wat voor manier dan ook.

Door Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger

Je weet als professioneel belegger dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dan moet je accepteren dat je op de blaren zit als het fout gaat. Het ligt overigens allemaal wat genuanceerder met de amateurbelegger, hoewel ook de amateurbelegger te pas en te onpas gewaarschuwd wordt.

De prospectus moet goed doorgelezen worden en er moet niet belegd worden met geld dat eigenlijk nodig is om van te leven. Maar ja, we zijn blijkbaar allemaal nogal gevoelig voor de beloofde gouden bergen en stappen er met of zonder buffer in.

Beleggen en emotie

Nu is het zo dat beleggen en emotie dichtbij elkaar staan, zo niet keihard met elkaar verbonden zijn en waar je uitstekende “voorspellingen” hebt, kunnen ze zomaar anders uitpakken. En dat brengt me bij de sport die ook doorzeefd wordt van emotie. Maar wat heeft dat nu met beleggen te maken, zal de gemiddelde lezer zeggen.

Welnu, Engeland is een land waar “beleggen” om snel winst te maken, tot kunst verheven is en ze zijn het dan ook aan hun stand verplicht om nu met de Olympische Spelen in de hoofdstad, stevig te “beleggen”.

Snel geld maken

Je kunt het zo gek niet noemen of er wordt wel kans geboden snel geld te maken. Alleen is de vraag dan of het doordacht beleggen is of blind gokken? Voor beide geldt dat emotie een rol speelt en er een percentage “gokken” in zit, ook al klinkt het woord “beleggen” een stuk zakelijker.

En als de wedstrijd dan zover is, blijkt dat emotie ook hier de boventoon speelt en uitermate goed getrainde mannen en vrouwen, overmand door zenuwen, verstijven of de intuïtie wordt ingehaald door de ratio … en het is bekend dat malende sporters altijd verliezen!

Prima cijfers

En dan blijkt het allemaal toch niet zo veel anders te zijn dan een beursgenoteerde onderneming die prima cijfers maakt, maar waar een negatief bericht over in de media verschijnt … en zomaar keldert op de beursladder. Menig belegger die zich ook daarin verslikt.

Dan houd ik het toch maar liever bij de sport, want ook al moet ik net zoveel rekening houden met verlies, ik krijg altijd een sportief spektakel te zien en dat is toch net even aantrekkelijker dan een statistisch overzicht met een dalende lijn.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn de oprichters van Stichting Legatio. Zij ondersteunen ondernemers met de bedrijfsvoering van hun onderneming en/of hun persoonlijke ontwikkeling en worden hierbij ondersteund door een professioneel team. Legatio is ook te vinden op Twitter.