ROTTERDAM - De financiële positie van pensioenfondsen is eind juli iets verbeterd ten opzichte van een maand eerder. De gemiddelde dekkingsgraad is 1 procentpunt gestegen naar 94 procent.

Maar als minister Henk Kamp (Sociale Zaken) al had besloten dat fondsen mogen werken met een gunstiger rekenmethode van de rente om de waarde van hun vermogen vast te stellen, was de gemiddelde dekkingsgraad uitgekomen op 97 procent.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt. Pensioenfondsen hopen dat Kamp hun nog dit jaar wat verlichting biedt met een gunstiger rekenrente.

Om pijnlijke ingrepen, zoals verlagen van pensioenuitkeringen, te voorkomen moeten ze eind dit jaar een dekkingsgraad van minimaal 100 procent hebben.

Gewaarschuwd

De fondsen hebben vorige maand nog gewaarschuwd dat al aangekondigde kortingen op uitkeringen van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun oude dag, per april volgend jaar in veel gevallen doorgaan.

Zelfs als Kamp inderdaad besluit dat pensioenfondsen dezelfde, gunstiger rentecurve mogen hanteren als waarmee verzekeraars nu al hun langetermijnverplichtingen berekenen.