BERLIJN - De Duitse regering blijft fel gekant tegen het verlenen van een bankvergunning aan het permanente Europese noodfonds ESM. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken, Philipp Rösler, woensdag gezegd.

''De bondskanselier, de minister van Financiën en ik zijn het erover eens dat een bankvergunning voor het ESM niet de juiste richting is. We willen geen inflatie-unie, maar de weg bewandelen naar een stabiliteitsunie'', aldus Rösler.

''Het Europese begrotingspact en het ESM zijn de juiste instrumenten daarvoor. Alle andere wegen zijn niet geschikt om tot hervormingen in de landen te komen.''

Bankvergunning

Een bankvergunning zou de uitleencapaciteit van het noodfonds, dat uiteindelijk 500 miljard euro moet worden, vergroten. Het ESM kan dan vrijwel onbeperkt geld lenen van de Europese Centrale Bank (ECB) en daarmee op grote schaal staatsleningen van zwakke eurolanden kopen om hoge rentes op die obligaties tegen te gaan.

Rösler is echter van mening dat deze aankopen de druk verminderen op de zwakke eurolanden om door te gaan met bezuinigen.

Kerntaak

Hij gaf verder aan dat de ECB zich moet richten op zijn kerntaak, namelijk het bewaken van de prijsstabiliteit in de eurozone. ''Wij rekenen erop dat de ECB zich precies daarop concentreert'', zei de minister.

De Italiaanse premier Mario Monti verwacht wel dat het ESM een bankvergunning krijgt. ''Ik denk dat dat helpt. Ik denk dat het op den duur zal gebeuren'', zei hij na een ontmoeting met zijn Finse collega Jyrki Katainen.