DEN HAAG - De Nederlandse culturele sector staat een flinke aderlating te wachten. Liefst 70 culturele instellingen raken de komende 4 jaar hun subsidie kwijt.

Dat maakte het Fonds Podiumkunsten woensdag bekend bij de toekenning van de subsidies voor 2013 tot en met 2016 voor instellingen op het gebied van muziek, theater, dans, muziektheater en festivals.

De komende periode krijgen 80 instellingen subsidie. De huidige 4-jarige periode zijn dat er nog 118. Van die bestaande instellingen krijgen slechts 48 opnieuw geld. Er zijn 17 nieuwelingen; 15 gehonoreerde instellingen werden eerder direct door het ministerie van OCW gefinancierd.

Positief advies

Bekende gezelschappen als De Appel, Carver, het Toneel Speelt en het Nieuw Ensemble krijgen een positief advies, maar kunnen vanwege ontoereikend budget niet gehonoreerd worden. Het budget van het Fonds Podiumkunsten is door de bezuinigingen van het kabinet geslonken van bijna 40 miljoen euro naar 24,5 miljoen euro.

De muziekgezelschappen en festivals krijgen de hardste klappen. Het aantal gehonoreerde instellingen daalt met de helft.