LOS ANGELES - De eurolanden moeten stappen nemen om de rentekosten van probleemlanden te laten dalen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner in een woensdag uitgezonden interview met Bloomberg Television.

Volgens Geithner moeten de eurolanden zorgen voor lagere rentes op staatsleningen van ''landen die hervormen en die ervoor zorgen dat het banksysteem de economie van de noodzakelijke kredieten voorziet''.

De afgelopen maanden zijn de rentekosten van Spanje en Italië sterk gestegen door de zorgen over de financiële toekomst van die landen. Die hoge rentes dreigen deze landen af te sluiten van de financiële markten.

Geithner sprak begin deze week met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble en met de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. Zij brachten hem op de hoogte van de plannen waaraan in Europa wordt gewerkt. Uit die plannen bleek volgens Geithner de toewijding van alle partijen aan het beschermen van de euro. Hij waarschuwde echter tegen hoge verwachtingen over directe actie. ''Het kost tijd'', concludeerde hij.

Mario Monti

De Italiaanse premier Mario Monti liet woensdag bij een bezoek aan Finland weten dat zijn land geen behoefte heeft aan hulp om de eigen economie weer op het juiste spoor te zetten. Italië kan echter wel behoefte krijgen aan wat ''ademruimte'' op de financiële markten, zei hij tegen de Finse krant Helsingin Sanomat. Monti praat later op de dag met de Finse premier Jyrki Katainen.

Draghi verhoogde vorige week de verwachtingen voor Europese actie in de strijd tegen de schuldencrisis, door te stellen dat de ECB al het mogelijke zal doen om de euro overeind te houden. Dit voedde speculaties over aankopen van staatsobligaties door de ECB, eventueel in samenwerking met de Europese noodfondsen EFSF en ESM.

De ECB houdt donderdag zijn maandelijkse vergadering over het monetaire beleid in de eurozone. Deskundigen verwachten dat Draghi dan wellicht meer aanwijzingen geeft over de stappen die de ECB kan nemen. Voor concrete actie is het volgens hen waarschijnlijk nog te vroeg.