DEN HAAG - Nederland zit bij alle lidstaten van de Europese Unie in de top 15 van belangrijke handelspartners.

Voor Duitsland is Nederland de belangrijkste partner om handel mee te drijven. Voor België is ons land de tweede handelspartner en bij de Britten staan we op de derde plaats.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Duitsland is de belangrijkste handelspartner voor 17 van de 27 EU-landen. Ook bij ons staan de Duitsers op nummer één.

Volgens het CBS is een nabije ligging altijd belangrijk voor de handelsrelaties. Zo profiteert Duitsland als zeer grote economie nog eens van haar centrale ligging in Europa en de vele aangrenzende buurlanden.

Relatief goede zaken

Maar Nederland doet ook relatief goed zaken met landen die wat verder weg liggen binnen Europa. Zo is ons land voor Finland en Tsjechië de vierde handelspartner. Dat komt doordat behalve veel im- en export via Nederland ook grote zogenoemde wederuitvoerstromen lopen. Hierbij worden geïmporteerde goederen niet zomaar doorgevoerd, maar eerst bij bijvoorbeeld distributiecentra behandeld.

De Nederlandse export is sterk gericht op vijf Europese landen. Van de uitgevoerde goederen gaat 61 procent naar Duitsland (25,8 procent), België (13,9 procent), Frankrijk (9,2 procent), Verenigd Koninkrijk (7,5 procent) en Italië (4,7 procent).

Meest geconcentreerde export

Hiermee heeft ons land een van de meest geconcentreerde export van Europa en dat heeft voor een deel te maken met de relatief grote wederuitvoerstromen.

De import is niet zo geconcentreerd als de export. De vijf belangrijkste landen van waaruit Nederland goederen invoert, zijn samen goed voor nog niet de helft van de import (47 procent). De meeste spullen komen uit Duitsland (14,4 procent). Daarna volgen China (11,8 procent), België (8,6 procent), de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk (beide 6,1 procent).