ZOETERMEER - De Nederlandse industrie is in juli opnieuw in mineur gebleven. De bedrijvigheid in de industrie toonde voor de vijfde maand op rij krimp.

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) woensdag bekend.

De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie kwam in juli uit op 48,9, gelijk aan de stand in juni. Een stand lager dan 50 wijst op krimp in de sector, een score hoger dan 50 duidt op groei.

Volgens de NEVI toonden de indices voor de productie, de nieuwe orders en de werkgelegenheid dalingen. Het aantal nieuwe orders ging voor de 5e maand op rij omlaag. Ook is er al 4 maanden op rij banenverlies, met de grootste krimp in juli.

Inkoopkosten

Verder lieten de verkoopprijzen voor het eerst sinds november vorig jaar een afname zien. De inkoopkosten voor de productiebedrijven toonden daarentegen de sterkste daling in meer dan 3 jaar, aldus de NEVI.

Een duidelijk lichtpuntje in de cijfers van de NEVI zijn de exportorders. Het volume van de nieuwe exportorders voor Nederlandse industriebedrijven steeg in juli voor het eerst in 3 maanden. Het was bovendien de sterkste groei sinds februari. Er is volgens de NEVI een ''algemene stijging in de vraag naar Nederlandse producten uit exportmarkten''.