UTRECHT - De NS zoekt duizenden nieuwe werknemers. Dat maakte het vervoersbedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De NS heeft onder meer door de sterke vergrijzing van het personeelsbestand alleen al dit jaar 3300 nieuwe conducteurs, machinisten en monteurs nodig. Ook zoekt de vervoerder horecapersoneel.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 1700 medewerkers aangenomen, daar komen er in de tweede helft van dit jaar nog eens ongeveer 1600 bij. Om werknemers te vinden zijn er verschillende initiatieven begonnen.

Zo is de NS samen met het ROC Amsterdam een opleiding voor machinisten begonnen en krijgt het bedrijf een eigen bedrijfsschool voor monteurs. De mensen die op die laatste een opleiding volgen, krijgen een baangarantie.

Reizigers

De NS heeft het aantal reizigers in de eerste helft van dit jaar licht (1,4 procent) zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar de vooruitzichten zijn onzeker en de resultaten komen onder druk te staan.

De NS boekte afgelopen halfjaar een winst van 147 miljoen euro, tegen 108 miljoen euro een jaar eerder. De toename kwam vooral door eenmalige opbrengsten, zoals de verkoop van het Stadskantoor Utrecht en het uitblijven van incidentele kosten. Het bedrijfsresultaat van de spoorwegen groeide hierdoor met 60 miljoen euro tot 204 miljoen euro.

De financiële vooruitzichten van NS zijn door de economische crisis onzeker, waarschuwde financieel directeur Engelhardt Robbe. Het spoorwegbedrijf blijft zich volgens hem richten op ''investeren in vooruitgang''.