ATHENE - De bodem van de Griekse schatkist komt zonder nieuwe hulpleningen snel in zicht.

Dat stelde de Griekse onderminister van Financiën, Christos Staikouras, dinsdag op de Griekse televisie. Volgens hem staat Griekenland op de rand van een faillissement.

''De reserves zijn bijna op'', stelde Staikouras. ''Het is moeilijk te zeggen wanneer het precies zover is. Maar we staan op de rand van een faillissement. We hebben de beloofde hulpleningen niet gekregen en moeten op 20 augustus leningen aan de Europese Centrale Bank terugbetalen.''

Griekenland is verwikkeld in moeizame onderhandelingen met zijn internationale geldschieters over de maatregelen die het land moet nemen om in aanmerking te kunnen blijven komen voor noodkredieten.

Financiële behoefte

Europa heeft eerder toegezegd in ieder geval in augustus in de financiële behoefte van het noodlijdende land te voorzien, maar vooralsnog is het onduidelijk op welke manier dat zal gebeuren.

Zonder nieuwe hulpleningen kan de Griekse overheid binnenkort niet meer aan al haar verplichtingen voldoen. Ze zal dan moeten snijden in de uitgaven aan publieke diensten zoals de politie en in pensioenen en andere sociale uitkeringen.

Een besluit van de toezichthouders van het IMF, de EU en de ECB over nieuwe hulpleningen aan Griekenland wordt niet voor september verwacht.

Lees ook: dossier eurocrisis