AMSTERDAM – Bedrijven kunnen straks kiezen uit minder pensioenadviseurs. Dat blijkt maandag uit een persbericht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Nederland telt straks nog 2055 geregistreerde financieel adviseurs die pensioenadvies mogen geven. Begin van dit jaar schreven ruim 2700 adviseurs zich in bij de AFM om voor zo’n deelvergunning in aanmerking te komen.

Vorig jaar konden werkgevers voor advies over pensioenregelingen nog kiezen uit zo’n 6500 kantoren, meldt het Financieele Dagblad.

Van de 2055 geregistreerde pensioenadviseurs beschikt volgens de AFM "een beperkt aantal partijen al over de juiste papieren". De rest van de ondernemingen krijgt tot eind 2013 de tijd om aan de ‘vakbekwaamheid’ te voldoen.

Uitgesloten

De nieuwe deelvergunning voor pensioenadvies komt voort uit een onderzoek van de AFM naar pensioenadviezen van financieel dienstverleners. Daaruit bleek dat in driekwart van de gevallen iets was aan te merken op de adviezen die ondernemers kregen. Daarop heeft de toezichthouder besloten strengere regels in te stellen.

Financieel adviseurs die een vergunning voor levensverzekeringen hebben en zich niet hebben aangemeld voor deze nieuwe deelvergunning, ontvangen in augustus een brief van de AFM waarin staat dat zij zijn uitgesloten van het geven van pensioenadvies.