WASHINGTON - De Wereldbank staat klaar om kwetsbare landen te helpen in reactie op de sterke stijging van de graanprijzen. 

''We kunnen niet toestaan dat kortetermijnschommelingen in de voedselprijs schadelijke langetermijngevolgen hebben op het meest arme en kwetsbare deel van de wereld'', zei Wereldbank-topman Jim Yong Kim maandag.

De prijs van tarwe is sinds half juni met meer dan 50 procent gestegen en maïs werd sindsdien 45 procent duurder. Ook de prijs van sojabonen, onder meer een belangrijk ingrediënt van veevoer, is met 30 procent gestegen de afgelopen twee maanden.

Extreme droogte

Extreme droogte in het midden van de Verenigde Staten, heeft de verwachte graanoogst dramatisch verlaagd. Ook in Rusland, Oekraïne en Kazachstan is sprake van droogte, terwijl Europa juist te maken heeft gehad met extreem veel regen. Volgens de Wereldbank is er desondanks geen indicatie voor grote tekorten aan graan.

''Als voedselprijzen stijgen, halen families hun kinderen van school en eten ze goedkoper en minder voedzaam eten. Dat kan catastrofale gevolgen hebben op de sociale, mentale en fysieke omstandigheden van miljoenen jonge mensen'', zei Kim.

Olie en scheepvaart

In 2008 leidden sterke stijgingen in de voedselprijzen tot rellen in sommige landen. Aan de positieve kant liggen de prijzen voor olie, kunstmest en scheepvaart nu lager dan in 2008, waardoor de kosten lager liggen voor het importeren van voedsel en het planten van de oogst voor volgend jaar.