AMSTERDAM – Autobedrijven zullen het in het tweede halfjaar moeilijk krijgen. De sector is door het afhaken van particuliere kopers sterk afhankelijk van de zakelijke markt.

Dat schrijft ING Economisch Bureau maandag in een sectorrapport.

De particuliere koper neemt een afwachtende houding aan door stijgende kosten voor autogebruik en de aangekondigde afschaffing van de onbelaste kilometervergoeding, denken de economen.

In het eerste halfjaar zijn de autoverkopen op de particuliere markt met 15,5 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2011. Het aandeel van particuliere verkopen op het totaal is gezakt van 43 naar 36 procent. In 2010 droeg de particuliere koper nog bijna de helft bij aan de totale verkopen.

Ook in de maand juni – de laatste maand voordat wijzigingen in autobelastingen auto’s duurder maakten – waren particulieren sterk ondervertegenwoordigd. Van de ruim 76.000 nieuwe autoregistraties waren er bijna 52.000 voor zakelijke afnemers.

Occasionmarkt

"Omdat veel zakelijke registraties naar voren zijn gehaald en de particuliere vraag zwak is zal de tweede helft van het jaar een sterke terugval kennen", aldus de economen. ING handhaaft voor heel 2012 de verwachting van 475.000 nieuwe personenauto’s, een daling van bijna 15 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook de occasionmarkt heeft last van terughoudendheid onder consumenten. Er worden volgens ING minder tweedehands auto’s verkocht en ook dalen de prijzen.

Daarnaast loopt de vraag in de werkplaats terug, waardoor de omzet en winst van autodealers onder druk staan. "Een verdere terugval lijkt onvermijdelijk", aldus ING.