Naast zelfstandig ondernemer, professional organizer en communicatieadviseur, ben ik ook een hybride ondernemer, heb ik een portfolio career en ben ik regelmatig aan het slashen. Kunt u het nog volgen? 

Door Gina Goedkoop

Hybride, portfolio, slashen, kreten waar ik tot voor kort een heel andere betekenis aan hing dan de context waarin ze nu worden gebruikt. Bedacht om een opkomend fenomeen te duiden: ondernemerschap gecombineerd met de werknemers-staat-van-dienst.

Onlangs heb ik de portfolio-career-term afgevuurd op een aantal relaties uit mijn netwerk. Quasi nonchalant liet ik het woord in een gesprek vallen. Geen reactie.
Hebben ze het wel gehoord of negeren ze het woord gewoon? Ik besluit op de man af te vragen of ze weten wat een portfolio career betekent en nee, nooit van gehoord.

Hybride ondernemer

In alle bescheidenheid leg ik uit dat je carrière dan is opgebouwd uit verschillende parttime banen en/of eigen bedrijfjes. Zoals in mijn geval. Ik ben vorig jaar gestart met mijn eigen Organizing bedrijf en daarnaast werk ik parttime bij één van Nederlands grootste energieleveranciers. Naar de term hybride-ondernemer heb ik maar niet gevraagd.

Ik twijfel overigens over de hybride-term. Volgens de digitale dikke Wikipedia, betekent hybride o.a. een combinatie van twee of meer technieken. En geeft direct een opsomming daarbij: Hybride-auto, hybride biologie, ja zelfs een hybride-golfclub, maar niets over een hybride-ondernemer.

Niet sexy

En ik moet eerlijk zeggen, hybride-ondernemer, dat klinkt niet echt sexy. Meer klinisch. Alsof je een soort robotondernemer bent, die geprogrammeerd is om te functioneren in de maatschappij. Brrrr.

Slashen is gewoon een verzelfstandiging van het Engelse zelfstandig naamwoord slash wat in de digitale wereld schuine streep betekent. Ik hop dus regelmatig van de ene kant van de schuine streep naar de andere kant van de schuine streep. Zeg maar van ondernemer naar werknemer. En vice versa. Om in de terminologie te blijven: back slashen.

Derde baan: moeder

Overigens heb ik naast mijn twee banen nóg een hele leuke baan, het fulltime moederschap. Een functie die nogal eens wordt onderschat maar beslist geen sinecure is. Met alleen slashen kom ik er dus niet.

Je kunt beter spreken van triplen. Dan heb ik als hybride ondernemer met een portfolio career de Triple-A-status bereikt: Ambitieuze ondernemer, Adviseur communicatie, Allerliefste mama.

Gina Goedkoop is professional organizer en eigenaar van GO Organizing te Eindhoven. Haar bedrijf is gespecialiseerd in digital organizing, organizen-on-the-job en home organizing.Volg Gina ook op twitter.com/Gina_Goedkoop.