VENRAY - De Europese arbeidsmarkt stevent af op een enorme krapte. In 2050 zal er een tekort zijn van 35 miljoen mensen. Dat zegt topman Frank van Gool van uitzendorganisatie OTTO Work Force zaterdag in het AD.

''Als we straks 1 à 2 procent groei krijgen, zullen de mensen niet aan te slepen zijn", voorspelt hij.

Van Gool is nu al aan het bedenken waar hij tegen die tijd de arbeidskrachten vandaan moet halen. Hij kijkt daarvoor niet alleen rond in Europa, maar ook in Azië. Hij verwacht niet dat mensen uit Vietnam en de Filipijnen in Nederland zullen komen werken, maar wel elders waar krapte is, zodat ''wij de beschikking houden over Midden- en Oost-Europeanen".

De arbeidsbemiddelaar werkt graag met arbeidskrachten uit Polen. ''Het zijn harde werkers, betrouwbaar en gemotiveerd". Er werken nu zo veel Polen niet meer in hun eigen land, dat daar een tekort aan arbeidskrachten dreigt te ontstaan. Maar ook daar heeft Van Gool een oplossing voor: ''We werven nu Oekraïners aan voor Polen zelf".

OTTO Work Force begon in 2000 en heeft intussen kantoren in zeven landen. Via OTTO zijn ruim 10.000 mensen aan het werk bij opdrachtgevers in heel Europa. In 2011 draaide het bedrijf een omzet van 165 miljoen euro. Dat moet dit jaar oplopen naar 212 miljoen en in 2015 naar 400 miljoen.