AMSTERDAM - Het aantal mensen dat overstapt van de ene energiemaatschappij op de andere is gestegen tot recordhoogte.

In juni wisselden 182 duizend mensen van energiebedrijf. Niet eerder verruilden buiten de gebruikelijke overstapmaand december zo veel mensen tegelijk hun energieleverancier, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Uit cijfers van brancheorganisatie Energie-Nederland zou blijken dat in de maanden april, mei en juni het aantal overstappers met 46 procent steeg ten opzichte van die maanden een jaar eerder.

Vlak na de liberalisering van de energiemarkt in 2004 wisselde zes procent van de huishoudens van energiebedrijf. Nu is ruim elf procent.

Crisis

De toename van het aantal overstappers zou zijn ingegeven door de crisis. "Toen in maart een verhoging van de energieprijs werd aangekondigd, zijn consumenten massaal op zoek gegaan naar goedkopere leveranciers", zegt Eric Smith van de onafhankelijke vergelijkingssite Gaslicht.com in de krant.

Ook de plannen in het Lenteakkoord hebben volgens Smith bijgedragen aan de sterke toename van het aantal overstappers. Hij doelt op de verhoging van de btw, verhoging van de energiebelasting en invoering van de kolenbelasting.