AMSTERDAM - Het pensioenfonds voor de zoetwarenindustrie heeft een extra controlemechanisme ingebouwd dat ervoor moet zorgen dat het vermogen van 1,5 miljard euro goed beheerd wordt.

Vrijdag maakte Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Zoetwarenindustrie bekend dat het Ortec Finance inschakelt als ‘onafhankelijk risicobeheerder’. De deal komt twee maanden nadat ING Investment Management werd aangetrokken als ‘coördinator vermogensbeheerder’.

Ortec en ING moeten er samen voor zorgen dat het tiental vermogensbeheerders voor het pensioenfonds goed werk leveren; of in ieder geval de dekkingsgraad in orde houden.

“Dit is echt een best practice zoals de Nederlandse Bank die bepleit”, zegt Paul Boerboom, managing director van Avida, dat beide deals begeleidde. “Het loskoppelen van risicobeheer en vermogensbeheer is redelijk nieuw. Maar zo moet je het dus wel doen. Door het werk op deze manier uit elkaar te trekken, verhoog je de kwaliteit van het vermogensbeheer.”

Voorlopers

De zoetwarenindustrie is niet de eerste sector die zijn pensioenvermogen op deze nieuwe manier laat beheren. Het pensioenfonds van de zorgverzekeraars SBZ en dat van onderzoeksinstituut TNO bijvoorbeeld hadden rond 2007 al soortgelijke constructies. “Nog voor de crisis dus, echte voorlopers”, aldus Boerboom.

Ortec heeft twee taken. Ten eerste houdt het bedrijf in de gaten of ING zijn werk wel goed uitvoert. Ten tweede adviseert Ortec het bestuur van het pensioenfonds over strategische risico’s. “Hebben we voldoende dekkingsgraad? Hoe zorgen we dat die niet te ver wegzakt? Dit zijn vooral in deze tijd belangrijke vragen”, zegt Boerboom.

Dekkingsgraad

Die uitspraak zou bijna als een understatement gezien kunnen worden. De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen in Nederland ligt ver onder de onderdekkingsgrens, zo blijkt uit de pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Met alle gevolgen van dien. Vorige week trokken de vier grote pensioenfondsen aan de bel, omdat hun dekkingsgraad zo laag was dat de hoogte van de pensioenen op het spel komt te staan.

De adviseur van Avida benadrukt dat de positie van het Bedrijfstakpensioenfonds Zoetwarenindustrie - dat ruim 60.000 actieve en inactieve deelnemers en 215 aangesloten ondernemingen heeft - met een actuele stand van104 helemaal  zo slecht nog niet is. 

Boerboom: “Zeker niet in vergelijking met veel andere pensioenfondsen. Dit is dan ook echt een beslissing uit kracht en niet uit zwakte.”

Volgens Boerboom bekijken ING en Ortec samen of er ook veranderingen nodig zijn in de groep vermogensbeheerders. “Dat ligt in de planning voor volgend jaar.”