FRANKFURT - De Duitse centrale bank blijft een tegenstander van het opkopen van Europese staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat liet de Bundesbank vrijdag weten in een reactie op uitspraken van ECB-president Mario Draghi.

Die liet donderdag doorschemeren dat de ECB opnieuw op de obligatiemarkten kan ingrijpen om de rentes op staatsobligaties van zwakkere eurolanden te drukken. De ECB deed dit eerder tussen mei 2010 en begin dit jaar. De afgelopen maanden lag het opkoopprogramma echter stil.

''De Bundesbank blijft kritisch over het opkoopprogramma'', stelde een woordvoerder van de Duitse centrale bank. De aankopen van obligaties hebben de afgelopen jaren voor scherpe tegenstellingen gezorgd binnen de ECB. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) is geen voorstander van de steunaankopen.

Overleven

De Duitse regering liet vrijdag weten net als de Europese Centrale Bank alles te doen om te zorgen dat de euro kan overleven. Tegelijkertijd herhaalde het land tegenstander te zijn van een banklicentie voor het Europese noodfonds ESM, waarmee het noodfonds toegang zou hebben tot de schatkist van de ECB.

Duitsland is van mening dat zo'n banklicentie niet is toegestaan volgens de huidige Europese afspraken. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble brengt later vandaag een verklaring naar buiten over de huidige situatie in de eurocrisis.

Zie ook: 'ECB en eurolanden bereiden actie voor'