AMSTERDAM – Kredieten voor bedrijven zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar goedkoper geworden. Dat komt doordat de rentes die Nederlandse banken berekenen gestaag zijn gedaald.

In de maand mei moesten Nederlandse bedrijven een gemiddelde rente van 2,25 procent ophoesten voor hun nieuwe financiering, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in een statistisch nieuwsbericht.

Met name de leningen van meer dan 1 miljoen euro zijn volgens DNB fors goedkoper geworden: ondernemers betaalden iets minder dan 2 procent op die leningen, tegenover 2,85 procent eind vorig jaar. Op leningen onder de miljoen betaalden bedrijven gemiddeld 3,82 procent rente, tegen 4,43 procent in mei 2011.

De daling van de rente is volgens DNB “een weerspiegeling van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt”.

Hypotheekrente

Ook in de consumentenmarkt zijn de rentes afgenomen. Consumenten konden in de maand mei een hypotheek tegen een lagere rente van gemiddeld 4,33 procent afsluiten. Aan het begin van het jaar bedroeg het percentage nog 4,54 procent.

Naast de rentes op kredieten zijn ook de vergoedingen op spaargeld teruggelopen, stelt DNB vast. In mei bedroeg het gemiddelde rentepercentage op een eenvoudige spaarrekening 2,35 procent. Die lichte daling (min 0,05 procentpunt) maakt een einde aan de stijging van de spaarrente die anderhalf jaar heeft geduurd.

Verder meldt DNB dat de rentevergoedingen van de grote vier banken (Rabobank, ING, ABN Amro en SNS) en die van de kleinere banken de afgelopen periode naar elkaar zijn toegegroeid.