RIJSWIJK - Drie grote mbo-scholen lopen flinke financiële risico's, doordat ze derivaten hebben afgesloten. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de Telegraaf.

ROC Midden Nederland, ROC West-Brabant en het ROC Albeda College (Rotterdam) verzekerden zich tegen hoge rente op hun leningen. Zo'n verzekering wordt een derivaat genoemd. Maar doordat de rente daalde, vormden de verzekeringen een blok aan het been van de onderwijsinstellingen.

Volgens de krant zouden de scholen voor in totaal 17,7 miljoen euro het schip in gaan, als de verzekeringen nu zouden moeten worden afgekocht. Dat wil zeggen dat de negatieve waarde van de renteverzekeringen nu geen probleem is, maar wel als een van deze scholen in financiële moeilijkheden komt en de verzekering moet worden afgekocht.

Dat gebeurde onlangs bij de Amsterdamse onderwijskolos Amarantis en kostte de sector, die bijsprong, uiteindelijk 7 miljoen euro.

Voor het onderzoek heeft de krant in totaal acht mbo-scholen onder de loep genomen.

MBO Raad

De MBO Raad snapt de ophef niet goed. ''Derivaten worden in de hele publieke sector afgesloten, mét toestemming van de overheid’’, aldus een woordvoerster. ''De suggestie dat het bestuur maar een beetje gokt met publiek geld werpen wij verre van ons."

De koepelorganisatie benadrukt dat ze bovenop de financiële situatie van de mbo’s zit, zeker nadat het misging met Amarantis.

Minister

Als blijkt dat de grote mbo-instellingen inderdaad onverantwoorde risico's hebben genomen door het afsluiten van derivatencontracten, worden de regels verder aangescherpt. Dat zegt minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vrijdag in een reactie.

Van Bijsterveldt vindt dat 'het geld daar besteed moet worden waar het voor bedoeld is, namelijk voor goed onderwijs'. De bewindsvrouw zette onlangs al een onderzoek in gang naar de financiële positie van de mbo-sector. De resultaten van het onderzoek worden in oktober verwacht.