De kop is eraf; we hebben onze URL vastgelegd, een logo ontwikkeld en tijdelijke visitekaartjes gedrukt.. daarmee is ons bedrijf een feit!

Door Elles van Velde en Trudy Ravensbergen

Volgende stap is om een kantoor te regelen, zodat we niet meer als nomaden met ons belangrijkste bezit - stapels met uitgewerkte brainstormsessies, functioneel ontwerp en marketingplannen – verfrommeld in een te kleine tas tussen Coffee Company en bieb hoeven te verkassen. En dit kantoor krijgen wij in onze schoot geworpen!

One Shoe, het bedrijf waar Elles heeft gewerkt, gaat verhuizen naar een nieuw pand aan het Janskerkhof in Utrecht. En ze hebben ruimte over. In een pand met 35 mannen (ok, en ook wat vrouwen) betrekken wij de kelder!

Onze kelder is zodanig chic dat ik Elles al snel hoor praten over onze souterrain. Het duurt even voordat het tot me doordringt dat ze het over onze kantoorruimte heeft. Je snapt dat sindsdien het woord kelder niet meer over mijn lippen is gekomen. Imagotechnisch bekt souterrain gewoon veel beter.

Roze bank

In de week van de verhuizing gaan Elles en ik richting de IKEA. We vallen onmiddellijk voor de meest roze bank. Deels als statement naar onze kantoorgenoten; hier werken de vrouwen! Een beetje extra vrouwelijkheid – naast onze persoonlijke verschijning - kan volgens ons nooit kwaad.

En deels omdat onze doelgroep uit vrouwen bestaat – en dat accentueren we maar wat graag met een mooie roze bank. Alhoewel we met ZOOK.nl nog geen cent hebben verdiend, slaan we ruim in. Zeg nou zelf; je kunt toch pas pieken wanneer je kantoor stylish doch gezellig is ingericht.

Binnen no time hebben we zodanig veel must haves op ons lijstje staan dat het een hele onderneming zal worden om het richting ons kantoor te krijgen.

Als heuse drukke dames en daarnaast als experiment (met een knipoog naar onze doelgroep) laten we ons boodschappenlijstje door de IKEA uit de schappen halen om het vervolgens ook nog te laten afleveren. Ondernemen is immers investeren ;-)

Paraat

Op de dag van de grote verhuizing van One Shoe staan de mannen van kantoor al vroeg paraat. De deurbel gaat en enthousiast wordt de eerste verhuiswagen ontvangen. Althans, het blijkt geen verhuiswagen maar een bestelbus van de IKEA.

En aangezien de echte verhuiswagen nog even op zich laat wachten, zetten wij onze vrouwelijke charmes in; voor we het weten zijn al onze spullen in elkaar gezet. We voorzien een gouden match met onze toekomstige kantoorgenoten.

Het pand is mooi, authentiek en, op ons kantoor na, met mannelijke accenten ingericht. Tegenover ons kantoor is de keuken waar het koffieapparaat staat. Zeg maar de hang-out plek van kantoor.

Onwennig kijken de One Shoe’ers ons kantoor in. ‘Zo, die bank is wel erg roze! En wat heeft dat kleed veel kleuren!’ ‘Wat doen jullie eigenlijk de hele dag, want de website is toch nog helemaal niet gebouwd???’

Kletsen

Elke toenadering wordt door ons vriendelijk glimlachend beantwoord, steevast aangevuld met een uitnodiging om eens plaats te nemen op de roze bank. Pas wanneer andere collega’s niet in de buurt zijn, komt de eerste echt heeeel even kletsen.

En al snel komen er meer en worden de banksessies langer. Blijkbaar reageren (drukke) vrouwen toch anders op een verhaal dan de mannelijke collega’s.

In ruil voor onze aandacht en morele support vragen wij slechts heeeel even de tijd voor wat technische support waar je als startende onderneemster tegenaan loopt. Tja ondernemen is immers ook slim zakendoen. Een mooie win-win situatie vanuit de kelder, pardon: het souterrain!

Elles van Velde en Trudy Ravensbergen werken hard aan de opstart van www.zook.nl, een inspiratiesite voor de drukke vrouw. November 2012 zal de site gelanceerd worden. Zook is ook te volgen op twitter.com/zooknl