LONDEN - De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, heeft donderdag bezworen alles te zullen doen wat nodig is om de eurozone overeind te houden.

Daarbij zijn verdere ingrepen door de ECB op de obligatiemarkten niet uitgesloten, stelde Draghi op een conferentie in Londen.

''Binnen ons mandaat is de ECB bereid alles te doen wat nodig is om de euro te behouden. En geloof me, dat is voldoende.''

Draghi gaf daarbij aan dat de werking van de geldmarkten door de hoge rentes op staatsleningen van zwakke eurolanden wordt verstoord en dat ingrepen op die markten binnen het mandaat van de ECB vallen. Met die woorden rechtvaardigde de ECB eerder ook al ingrepen op de markten voor staatsleningen.

Staatsleningen

De rente op Spaanse en Italiaanse staatsleningen ging dondermiddag fors omlaag door de opmerkingen van Draghi. De rente op Spaanse 10-jarige obligaties zakte van 7,4 naar 7,1 procent. De vergelijkbare Italiaanse rente ging van 6,5 naar 6,1 procent.

Draghi gaf aan dat de ECB kan ingrijpen als de hoge rentes op staatsleningen van eurolanden de werking van de geldmarkt blokkeren. De ECB kocht om dezelfde reden tussen mei 2010 en begin dit jaar al voor ruim 210 miljard euro obligaties van zwakkere eurolanden op. Dat programma ligt sinds begin maart echter stil.