AMSTERDAM - Het risico op een bedrijfsinbraak is in de zomerperiode relatief hoog, meldt beveiligingsbedrijf Securitas op basis van eigen gegevens.

Het bedrijf signaleert dat de kans op inbraak verhoogd wordt doordat er in de zomer bijvoorbeeld minder of vervangend personeel aanwezig en dat panden mede daarom soms halfslachtig beveiligd zijn.

Criminelen banen zich dan "gemakkelijk" een weg naar binnen door zich voor te doen als vaste leverancier. "De collega die hen normaal ontvangt is op vakantie en criminelen kunnen zo ongestoord hun gang gaan", zegt woordvoerder Bert den Hartog van Securitas.

5 veel voorkomende valkuilen en tips om ze te voorkomen:

1. Het alarm gaat af; maar wie gaat kijken? Veel ondernemers vergeten als ze op vakantie gaan een vervanger of beveiligingsbedrijf aan te stellen of die gaat kijken bij een alarmmelding. Of hebben wel een tweede persoon aangegeven die een seintje krijgt, maar die blijkt ook op vakantie. Kijk dus goed van te voren wie voor opvolging zorgt en regel indien nodig een extra backup.

2. Postbezorgers of leveranciers komen vaak binnen bij de receptie. In de zomermaanden zit daar echter een vervanger, die hen niet herkent maar toch doorlaat. Zorg voor een goed protocol voor het ontvangen van gasten en laat duidelijke instructies achter voor vervangers.

3. De voordeur van het bedrijfspand is beveiligd met goed hang- en sluitwerk en een alarm. De achterdeur is echter vergeten, waardoor gemakkelijk kan worden ingebroken. Stop niet bij de voordeur maar maak een analyse van het gehele pand, terrein en omgeving en neem daarna passende maatregelen.

4. Het bedrijf sluit in de zomervakantie maar de bureaus zijn niet opgeruimd. Dure apparatuur blijft achter en staat in het zicht. Haal waardevolle spullen weg bij ramen zodat de verleiding zo klein mogelijk is en berg ze op in een kluis.

5. Op Twitter en Facebook melden medewerkers enthousiast dat het hele bedrijf sluit voor de vakantie. Inbrekers ruiken hun kans. Stel een social media-protocol op waarin duidelijke afspraken staan over wat aan informatie wordt gedeeld met de buitenwereld.