AMSTERDAM - Opnieuw duiken er geruchten op over een Facebooktelefoon die zich volledig richt op het sociale netwerk. Facebook zou samen met HTC een smartphone medio 2013 op de markt willen brengen.

Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Volgens Bloomberg zal Facebook het besturingssysteem op de telefoon volledig aanpassen terwijl HTC verantwoordelijk zal zijn voor de hardware. Bovendien heeft het sociale netwerk diverse programmeurs van Apple overgenomen om te werken aan een betere iPhone-app.

Of deze programmeurs ook betrokken zijn bij de vermeende Facebooktelefoon wordt uit het stuk niet duidelijk.

Eigen producten

Volgens de bronnen wilden Facebook en HTC de telefoon eigenlijk al eind 2012 uitbrengen, maar gunt het sociale netwerk de smartphonefabrikant meer tijd om zich te focussen op de eigen producten.

HTC kampt al een aantal kwartalen met tegenvallende cijfers en heeft inmiddels een nieuwe lijn smartphones op de markt.

Tijdsplanning

De tijdsplanning komt overeen met eerdere geruchten verspreid via All Things Digital. Eind 2011 wisten zij al te melden dat HTC en Facebook werkten aan een smartphone. Die zou binnen 12 tot 18 maanden moeten uitkomen.

In mei kwamen er via the New York Times ook al geruchten naar buiten over een Facebooktelefoon. Volgens de Amerikaanse krant waren er toen twee mogelijkheden: of Facebook zou zelf met nieuw personeel een smartphone bouwen of het zou een bedrijf als HTC of RIM (de maker van Blackberry) overnemen.

Mobiele strategie

De mobiele strategie is voor het sociale netwerk erg belangrijk. Het bedrijf werkt met diverse partijen aan een betere integratie in telefoonsoftware zoals iOS van Apple. Ruim de helft van de 900 miljoen Facebookgebruikers krijgt toegang tot het netwerk via een mobiel apparaat.

In een reactie aan Bloomberg laat Facebook alleen weten: "Onze mobiele strategie is simpel: we denken dat elk mobiel apparaat beter wordt van een diepe sociale integratie. We werken constant samen met de gehele industrie. Van providers tot hardwarefabrikanten en van softwareleveranciers tot ontwikkelaars."

ChaCha en Salsa

Facebook en HTC werkten eerder al samen aan de HTC ChaCha en Salsa. Beide telefoons hebben een Facebookknop voor het gemakkelijk delen van content. Het besturingssysteem op de telefoon was echter niet aangepast.