MILAAN - De kans dat Griekenland de eurozone verlaat in de komende 12 tot 18 maanden, is gestegen naar 90 procent. Dat denken analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi.

Eerder zag Citi de mogelijkheid op een Grieks exit nog op 50 tot 75 procent. Een vertrek zal ook leiden tot een afwaardering door minimaal één grote kredietbeoordelaar van landen als Nederland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Citi zegt in het rapport er zelfs op te rekenen dat Griekenland de eurozone al in de komende twee of drie kwartalen zal verlaten.

Ook zullen landen als Italië en Spanje om formele financiële steun vragen bij het IMF en de Europese Unie, zo denken ze. ''Wij blijven somber over de crisis in de eurozone'', concludeerden de bankiers.

Crisis

De zakenbank voorspelt dat de schuldencrisis in de komende jaren waarschijnlijk uitmondt in het vertrek van Griekenland en een forse herstructurering van de Portugese en Ierse schuldenlast.

Mogelijk moet er ook worden gesneden in de schulden van Spanje, Italië en Cyprus. Citi verwacht dat er slechts op beperkte schaal werk wordt gemaakt van het verdelen van schulden over de eurolanden.

De bank voorziet verder een afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten en Japan in de komende 2 tot 3 jaar. Ook Groot-Brittannië zou zijn AAA-rating kunnen verliezen door de aanhoudende economische problemen.

Gepleit

De minister van Financiën van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder, heeft in krachtige bewoordingen gepleit voor een Grieks vertrek uit de eurozone. Het uittreden van Griekenland is onvermijdelijk, zei de politicus van de regeringspartij CSU donderdag in de Duitse media.

''Aan het einde zal een Grieks vertrek onvermijdelijk zijn. Er is geen alternatief. Griekenland kan of wil niet de noodzakelijke hervormingen doorvoeren. We moeten van Griekenland een duidelijk voorbeeld maken. Wie de hervormingen niet doorvoert, moet uit de euro. Anders is de eurozone niets meer dan een grote gemeenschap van schuldenverdeling'', aldus Söder.

Volgens de Beierse minister is een Grieks vertrek in het belang van de eurozone zelf. ''De eurozone is alleen stabiel als die uit sterke partners bestaat en geen medelijden heeft met zwakke landen. De oplossing is daarom niet de Grieken meer geld te geven, maar dat Griekenland uit de euro treedt.''