Voor wie de discussie over vrouwen en hun zogenaamde glazen plafond beu is, raad ik aan te pleiten voor Het Nieuwe Werken.

Door Marianne Sturman

Tuurlijk, dit klinkt wel erg kort door de bocht, maar tegelijkertijd is de hitte me niet m’n hoofd gestegen en draagt Het Nieuwe Werken bij aan de emancipatie op topniveau.

Feitelijk staat vrouwen niets meer in de weg om de top te bereiken. De ingrediënten hiervoor zijn om te beginnen ambitie en doorzettingsvermogen. Verder moet je niet vies zijn van hard werken en zijn, in geval van het hebben van een partner, goede afspraken met elkaar key.

Van essentieel belang in de weg naar de top is de mogelijkheid om invloed uit te kunnen oefenen op de plaats en tijd van werken. Oftewel, Het Nieuwe Werken moet mogelijk zijn.

Blah, blah, blah

En aan dat laatste schort het ‘m en zorgt er dus voor dat we nog steeds discussiëren over dat plafond. Bij de meeste bedrijven is het nog altijd zo dat hogerop komen gepaard gaat met meer vergaderen.

De gemiddelde manager in Nederland brengt maar liefst 50-70 procent vergaderend door; er is dus sprake van een directe correlatie tussen functieniveau en vergadertijd.

Veel vergaderen dat is een, dat dat nog altijd veel samen gaat met fysieke aanwezigheid is een tweede. Het gevolg is dat er vooralsnog veel tijd op kantoor wordt doorgebracht en dat er daardoor nauwelijks ruimte overblijft om een flexibele invulling aan de functie te geven.

De eeuwenoude verschillen tussen m/v

Dat er vervolgens wordt gesproken over glazen plafonds heeft te maken met hoe mannen en vrouwen van elkaar verschillen ten opzichte van het bovenstaande. Mannen, uitzonderingen daar gelaten, lijken nog steeds te accepteren dat de corporate wereld er zo uit moet zien en lijken geen moeite te hebben met een dergelijke werkwijze.

Volgens headhunters en recruiters die ik hierover spreek, haken de vrouwen – en ja, ook die zijn niet allemaal over een kam te scheren – juist af. Zij stellen tegenwoordig bij beperkte flexibiliteit hun ambities bij en maken andere keuzes. De intentie is er wel, maar blijkbaar niet onvoorwaardelijk.

Emancipatie

Juist in een tijd waar mannen en vrouwen in Nederland gelijke kansen hebben, is het reuze zonde dat gebrek aan flexibiliteit een reden is dat vrouwen afhaken en er dus arbeidspotentieel niet optimaal wordt benut.

Voor mij is Het Nieuwe Werken daarom hét middel om emancipatie anno 2012 te bevorderen, zodat meer mensen de top kunnen bereiken. Man én vrouw.

is eigenaar van Moneypenny en Cloudworkers, uitzendorganisaties gebaseerd op Het Nieuwe Werken. Cloudworkers werkt met studenten met nauwelijks tot geen relevante werkervaring en Moneypenny uitsluitend met ervaren professionals.